Beleggen in een Bitcoin ETF: BITO

Dinsdag 19 oktober 2021, een bijzondere dag. De eerste handelsdag voor de eerste, echte Amerikaanse Bitcoin ETF. In Europa was beleggen in een crypto ETF al mogelijk, in de VS heeft de SEC de ETF lang tegengehouden. Nu is die er dan toch: een gereguleerde ETF op de (nog) ongereguleerde Amerikaanse crypto markt. Maar let op: er zijn wat haken en ogen die belangrijk zijn om te weten als je als belegger in deze ETF wilt beleggen. Hieronder een overzicht.

ProShares Bitcoin Strategy ETF

Product:ProShares Bitcoin Strategy ETF
Ticker, ISIN:BITO (NYSE), US74347G4405
Kosten:0,95% (!)
Doel:Het fonds is ontworpen om het rendement van Bitcoin te volgen middels Bitcoin futures-contracten. Het fonds belegd niet direct in Bitcoin.

Het doel van de Bitcoin ETF

Het doel van de ETF is simpel: de ETF probeert het rendement van Bitcoin te volgen en geeft je op een gemakkelijke manier – met de liquiditeit en transparantie van een ETF – blootstelling aan de cryptomunt.

The ProShares Bitcoin Strategy ETF is the first U.S. bitcoin-linked ETF designed to provide investment results that generally correspond to the performance of bitcoin. The fund seeks to provide capital appreciation primarily through managed exposure to bitcoin futures contracts. The fund does not invest directly in bitcoin. The ETF offers investors a familiar way to gain exposure to bitcoin returns—with the liquidity, transparency and tax efficiency of an ETF.

Bron: ProShares

Voordelen van een Bitcoin ETF

Voordeel van de ETF is dat je deze kunt aanschaffen bij je reguliere bank of broker. Tenminste, als je bank of broker deze ETF natuurlijk aanbied. Je hebt dan geen aparte crypto-broker of wallet nodig. Door de liquiditeit (voldoende aanbod) kun je de gehele dag in de ETF handelen, kopen en verkopen. Daarnaast worden de futures-contracten gedekt door een clearinghouse. De transacties tussen beide partijen (belegger en aanbieder) zijn hierdoor gedekt en altijd veilig.

Bitcoin futures

Er is een maar: de ETF belegd niet direct in Bitcoin. De ETF maakt hiervoor gebruik van Bitcoin futures. Futures zijn termijncontracten, een afspraak om in de toekomst Bitcoin te kunnen kopen op een afgesproken prijs. Omdat de waarde een onderliggend product vertegenwoordigd, wordt dit ook wel een derivaat genoemd. Het handelen in futures gaat dag en nacht door en daarom is het een veelgebruikt product om de waarde van onderliggende producten te bepalen buiten de reguliere handelstijden van de beurs.

This ETF invests in bitcoin futures contracts. The ETF does not invest directly in or hold bitcoin. The price and performance of bitcoin futures should be expected to differ from the current “spot” price of bitcoin. These differences could be significant. Bitcoin futures are subject to margin requirements, collateral requirements and other limits that may prevent the ETF from achieving its objective.

Futures zijn een contract: de werkelijke prijs en koers van de ETF kan variëren ten opzichte van de directe spotprijs van Bitcoin op dat moment. Zo kan het zijn dat de directe koers van Bitcoin stijgt, terwijl de waarde van de ETF daalt.

Futures zijn een goed middel om op korte termijn te profiteren van prijsfluctuaties. Beleg je voor de lange termijn dan is dit product niet geschikt.

Risico’s van Bitcoin en cryptovaluta

Beleggen in Bitcoin en andere cryptovaluta brengt een aantal verhoogde risico’s met zich mee. Zo is er (nog) geen sprake van toezicht of wettelijke bescherming door overheden of financiële instanties op de cryptomarkt. Crypto zelf heeft geen intrinsieke waarde: de prijs wordt bepaald door wat de belegger ervoor wil geven. Daarnaast kent crypto veel (grote) koersschommelingen en kan er sprake zijn van koersmanipulatie (Pump & Dump) omdat direct toezicht ontbreekt. Houd er dus in alle gevallen rekening mee dat je mogelijk je gehele inleg kunt verliezen, ook als je belegd in deze ETF.

Bitcoin and bitcoin futures are a relatively new asset class and the market for bitcoin is subject to rapid changes and uncertainty. Bitcoin and bitcoin futures are subject to unique and substantial risks, including significant price volatility and lack of liquidity. The value of an investment in the ETF could decline significantly and without warning, including to zero. You should be prepared to lose your entire investment.

Transactiekosten

De transactiekosten van de ETF bedragen 0,95%. Dit is voor een ETF vrij hoog. Daarnaast betaal je rollover-kosten voor het verlengen van futures. Deze kosten zijn niet meegenomen in de transactiekosten en kosten je per jaar al snel 5 tot 10% rendement. Zeer prijzig dus.

Bitcoin ETF (BITO) bij DEGIRO

De Bitcoin ETF van ProShares is nog niet beschikbaar bij DEGIRO. Het is op dit moment nog onbekend wanneer deze eventueel wel beschikbaar komt. Wil je in de ETF beleggen, informeer dan bij je eigen bank of broker of dit mogelijk is.

Conclusie

Wil je beleggen in Bitcoin zonder daarvoor een apart account af te sluiten bij een cryptobroker, dan is het beleggen in een ETF een oplossing. Beleggen in een Bitcoin ETF klinkt veilig en vertrouwd, maar is in feite erg risicovol en door de hoge transactiekosten kost je dit al snel een paar procenten rendement. Beleg je in een futures-ETF, dan worden deze factoren nog eens extra versterkt. Voor de korte termijn niet erg, maar voor de lange termijn funest voor het rendement. In veel gevallen is het aanschaffen van de asset zelf (Bitcoin) dan ook een betere keus.

Voor Europese beleggers zijn er voldoende alternatieven om te beleggen in Bitcoin. Het beleggen in een future-ETF brengt verhoogd risico en extra kosten met zich mee: zonde!

w

0 Comments

Geplaatst door Beursnoob
Op 19 oktober 2021

Artikelen

Gerelateerde artikelen

Share This