Duurzaam beleggen in waterstof aandelen

Het gebruik van schonere energiebronnen neemt in hoog tempo toe. Waterstof zal in de toekomst een steeds grotere bijdrage gaan leveren aan de energietransitie. Je kunt daar als belegger van profiteren. Tijd om duurzaam te beleggen in waterstof aandelen!

Waarom investeren in waterstof aandelen?

De komende jaren worden fossiele brandstoffen vervangen door schonere vormen van energie. Met elkaar gaan we bijvoorbeeld steeds meer elektrisch rijden. Echter voor de luchtvaart, scheepvaart en de industriële sector is elektriciteit als brandstof simpelweg niet de oplossing. Hiervoor is waterstof een goed alternatief oplossing. Waterstof staat net als het elektrisch rijden nog maar in de kinderschoenen. Je kunt profiteren van de opkomst door duurzaam in de sector van waterstof te beleggen.

Is waterstof de toekomst? →

Waterstof aandelen: Shell doet mee

In een eerder uitgebrachte strategie update van Shell nam waterstof een duidelijke positie in. Shell is er van overtuigd dat (groene) waterstof een sleutelrol gaat spelen bij het slagen van de Nederlandse energietransitie. Waterstof en brandstofceltechnologie gaan een belangrijke rol spelen in de overgang naar een schoner energiesysteem.

Samen met partners bouwt Shell een waterstofhub in de Rotterdamse haven. Doormiddel van een windpark op de Noordzee windpark Hollandse Kust (noord) en een waterstoffabriek wil Shell op de Tweede Maasvlakte duurzaam waterstof gaan produceren. De bouw van het windpark en de waterstoffabriek moet in 2023 voltooid zijn1. Daarnaast is Shell betrokken bij het NortH2-project2.

Windpark Hollandse Kust en de waterstoffabriek Shell

Welke waterstof aandelen zijn er?

Momenteel zijn er maar weinig bedrijven die echt zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van waterstof. En ook de toepassing van waterstof is nog schaars. De komende jaren zal er dan ook nog genoeg geïnvesteerd gaan worden in de ontwikkeling van waterstof. De onderstaande bedrijven hebben alvast een voorsprong.

Air Liquide

Het Franse Air Liquide is marktleider in de productie van gassen die vooral aan de industriële en medische sector worden geleverd. Het bedrijf heeft de laatste jaren volop geïnvesteerd in de opkomende markt voor waterstof. In 2014 opende Air Liquide een eerste waterstofstation in Rhoon en in 2016 in Zaventem. 3

Ballard Power

Ballard Power is een Canadees bedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwikkelen en fabriceren van brandstofcelproducten. Het bedrijf produceert brandstofcellen voor de industrie en grote gemotoriseerde voertuigen zoals bussen, trams, vrachtwagens en schepen. Op 29 oktober 2020 kondigde Ballard een samenwerking aan met Audi. 4

Nel Hydrogen

Nel Hydrogen is actief op het gebied van groene waterstofproductie en de daarbij benodigde brandstofsystemen. Het Noorse bedrijf is voorloper als het gaat om waterstof als brandstof en heeft productiefaciliteiten en tankstations in Noorwegen, Denemarken en de Verenigde Staten. Het doel van Nel is om in 2025 te komen tot een prijs van $1,5 dollar voor een kilogram groene waterstof. Dit houd in dat waterstof competitief wordt met andere meer vervuilende brandstoffen. 5

Powercell Sweden

Ook het Scandinavische Powercell behoort tot de lijst van waterstofbedrijven. Powercell is een afsplitsing van het Zweedse Volvo en werkt samen met Nel Hydrogen aan waterstofaandrijvingen voor vracht- en passagiersschepen.

Plug Power

De meeste bekende waterstofproducent van dit moment is vast en zeker Plug Power. Het Amerikaanse bedrijf is gespecialiseerd in de productie van waterstof- en brandstofcelsystemen die conventionele batterijen moeten vervangen. Deze brandstofcelsystemen komen voor in apparatuur en voertuigen die worden aangedreven door elektriciteit.

Beleggen in een waterstof ETF

Wil je in plaats van beleggen in individuele waterstof aandelen liever duurzaam beleggen in een waterstof ETF? Er zijn op dit moment twee waterstof ETF’s. Dit zijn de VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF en de L&G Hydrogen Economy ETF.

Beleggen in een waterstof ETF – VanEck of L&G? →

VanEck Vectors Hydrogen Economy

Product:VanEck Vectors Hydrogen Economy UCITS ETF
Ticker, ISIN:HDR0 (Deutsche Börse), IE00BMDH1538
Kosten:0,55%
Doel:Het fonds streeft er naar het de rendementen van de MVIS® Global Hydrogen Economy Index zo nauwkeurig mogelijk te repliceren. De index bestaat voornamelijk uit bedrijven die ten minste 50% (25% voor bestaande indexcomponenten) van hun omzet halen uit waterstofprojecten of uit projecten die het potentieel hebben dit op termijn te bereiken.

L&G Hydrogen Economy

Product:L&G Hydrogen Economy UCITS ETF
Ticker, ISIN:HTMW (Xetra, Deutsche Börse), IE00BMYDM794
Kosten:0,49%
Doel:Het fonds streeft er naar het de rendementen van de Solactive Hydrogen Economy Index zo nauwkeurig mogelijk te repliceren en het groeipotentieel van waterstof in innovatie en technologie optimaal te benutten. Het fonds selecteert daarvoor bedrijven in de volledige waterstofketen.

Bronnen:
[1] Shell Wind als energiebron voor groene waterstoffabriek in Rotterdam
[2] Shell – Grootste groene waterstofproject van Europa start in Groningen
[3] Air Liquide Elektrisch rijden op waterstof in Nederland
[4] Ballard Power Ballard and AUDI Sign Definitive Agreements
[5] Nel Hydrogen Launches 1.5 USD/kg target for green renewable hydrogen

w

0 Comments

Geplaatst door Beursnoob
Op 22 februari 2023

Artikelen

Gerelateerde artikelen

Share This