Beginnen met beleggen: de basisbeginselen

Je bent er uit, je wilt gaan beginnen met beleggen. Een goede stap! Maar waar begin je? Goed beleggen is namelijk iets anders dan gokken. Wil je gaan beginnen met beleggen, dan is goed om alvast wat basisbeginselen door te nemen. Deze basisbeginselen geven je een prima start. Wil je meer over het onderwerp weten, klik dan op Verder lezen. Succes met je avontuur op de beurs!

Sparen of toch beginnen met beleggen?

Sparen en beleggen lijken sterk op elkaar. Toch is beleggen heel iets anders dan sparen. Beleggen doe je met geld dat je niet direct nodig hebt. Hoe jonger je bent, hoe beter het is om nu te beginnen.

Klinkt dit allemaal nieuw, dan is het belangrijk je eerst wat meer te verdiepen in de basisbeginselen van het beleggen voordat je gaat beginnen. Lees de informatie op Beursnoob eens door of lees een boek. Op die manier kom je beslagen ten ijs. Dit geeft vertrouwen en meer kans op succes voor de lange termijn.

Verder lezen →

Never invest in something you cannot understand.

Warren Buffet

Wat zijn de basisbeginselen bij beleggen?

Beleg voor de lange termijn

Veel beginnende beleggers rennen naar de beurs om snel rijk te worden en komen met een lege portemonnee weer thuis. Wees reëel: er bestaat geen gratis geld, ook niet op de beurs! Jij weet beter! Beleg voor de (zeer) lange termijn. Je maakt dan optimaal gebruik van twee grote voordelen:

  1. Op de beurs en in de economie wisselen goede en slechte tijden elkaar af. Hoe langer je kunt beleggen hoe meer kans dat goede tijden de slechte tijden goedmaken en overtreffen;
  2. Daarnaast maak je optimaal gebruik van het rente-op-rente effect. Rente-op-rente – ook wel compound interest – is de groei van het vermogen over tijd. Hoe langer je geld belegd, hoe sterker dit effect en hoe sneller de groei van het uiteindelijke vermogen.

Maak vooraf een duidelijk beleggingsplan en bepaal vooraf je strategie. Dit verhoogt de kans op succes voor de lange termijn.

Verder lezen →

Rendement en risico gaan hand in hand

Beleggen doe je natuurlijk niet voor niks. Je investeert vermogen met als doel hiermee winst of een ander voordeel te behalen. Winst of voordeel noemen we ook wel rendement. Rendement op je vermogen krijg je niet zomaar, daarvoor neem je risico. Het is niet voor niets dat beleggen altijd gepaard gaat met de welbekende kleine letters: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel) van je inzet verliezen. Rendement en risico gaan bij beleggen dus altijd hand in hand. Hoe meer risico je bereid bent te nemen, hoe meer rendement je kunt behalen.

Beleggen in de algehele markt  ook wel een index genoemd, bijvoorbeeld de Nederlandse AEX of de Amerikaanse S&P500  levert historisch gezien een gemiddeld rendement op van 5% tot 7% per jaar. Dat is veel meer dan een spaarrekening!

Verder lezen →

Aanbrengen van spreiding beperkt het risico

Een manier om risico (en dus verlies) zoveel mogelijk te beperken is het aanbrengen van spreiding in je beleggingsportefeuille. Je kunt spreiding aanbrengen door bijvoorbeeld in verschillende financiële producten te beleggen, in verschillende sectoren en in verschillende landen. Daarnaast kun je ook je aankoopmomenten spreiden, dit noemen we Dollar Cost Averaging.

Door je beleggingen zoveel mogelijk te spreiden ben je minder vatbaar voor specifieke bewegingen in en van de markt. Een manier om snel en gemakkelijk spreiding aan te brengen is het beleggen in een Exchange Traded Fund (ETF).

Beginnen met beleggen in een Echange Traded Fund (ETF)

Een Exchange Traded Fund, afgekort een ETF, is een mandje met verschillende aandelen in verschillende bedrijven. Vaak volgt een ETF een bestaande beursindex of een bepaalde sector, bijvoorbeeld de energie- of technologiesector. Vandaar dat een ETF ook vaak een Tracker genoemd wordt. Beleggen in een ETF is een passieve vorm van beleggen. Je zult niet snel de markt verslaan, maar ook niet veel slechter presteren. Een relatief eenvoudige, gespreide en veilige belegging dus.

Let bij het beleggen in een ETF altijd op de kosten. Deze – vaak jaarlijkse – kosten zijn over het algemeen niet goed zichtbaar en verwerkt in de aanschafprijs van de ETF!

Verder lezen →

Goedkoop beleggen

Beleggen is uiteraard niet gratis. Voor iedere aankoop of verkoop rekent een bank of broker transactiekosten. Daarnaast betaal je bij sommige banken of brokers maandelijkse kosten voor het aanhouden van een beleggingsrekening, betaal je jaarlijks een percentage over het belegd vermogen en/of kosten voor het beheer van je portefeuille. Het is raadzaam eerst te informeren naar deze kosten voordat je besluit een beleggingsrekening te openen. Hoe minder je aan kosten kwijt bent, hoe beter dit is voor het rendement op lange termijn.

Wil je zelf gaan beleggen, kijk dan eens naar een betrouwbare en goedkope broker. Zelf beleg ik al een aantal jaar met plezier bij DEGIRO. Bij deze broker kun je eenmaal per maand, onder bepaalde voorwaarden, zonder commissiekosten ETF’s uit de kernselectie aan- of verkopen. Dat is pas snelle winst!

Verder lezen →

Voorkom emotionele fouten

Ga je beginnen met beleggen, dan maak je fouten, ook al heb je de basisbeginselen onder de knie. Veel beleggers maken fouten op basis van emoties. Gaan koersen omhoog, dan staat iedereen vooraan om te kopen. Gaan de koersen nog sneller omlaag, dan verkoopt iedereen in paniek. Het liefst met zo min mogelijk verlies. Doe het niet!

Probeer de markt niet te timen. Blijf weg van hypes – dit zijn beleggingen waar iedereen plotseling in belegd – en houd je aan een beleggingsplan. Laat je niet verleiden tot emotionele beslissingen in de waan van de dag. Leer van je fouten en zorg ervoor dat je deze geen tweede keer maakt.

Verder lezen →

Share This