Index

Een index is de verzamelnaam voor een aantal, zo niet dé belangrijkste aandelen van een beurs. Bijna altijd omvat een index de grootste bedrijven van de beurs. Een index wordt vaak als graadmeter gezien en geeft aan hoe het er gemiddeld voorstaat met de economie. Indexes worden regelmatig opnieuw gewogen, waarbij bedrijven worden gepromoveerd of gedegradeerd.

Europa

  • Nederland: AEX index  De naam AEX komt van een fusie tussen de Amsterdamse Effectenbeurs en de Europese optiebeurs. De AEX is de verzamelnaam voor de 25 grootste bedrijven van de Nederlandse beurs;
  • België: BEL 20 index  Omvat de 20 grootste bedrijven van de Belgische beurs;
  • Duitsland: DAX 30 index  De Deutscher Aktienindex is de graatmeter voor de Duitse economie en omvat de 30 grootste ondernemingen van de Duitse beurs;
  • Frankrijk: CAC40 index  De Cotation Assistée en Continu omvat de 40 belangrijkste aandelen van de Franse beurs;
  • Engeland: FTSE100 index  De Financial Times Stock Exchange 100, of de ‘Foetsie one hundred‘ in de volksmond, is de verzamelnaam voor de top 100 aandelen van de Londonse beurs. De FTSE250 omvat de top 250.

Amerika

  • S&P 500: De Standard & Poors 500 is een van de, zo niet dé belangrijkste index ter wereld. De index omvat de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, gebaseerd op de marktkapitalisatie van de ondernemingen;
  • NASDAQ: Dit staat voor National Association of Securities Dealers Automateden omvat alle technologiebedrijven die worden verhandeld op deze Amerikaanse beurs;
  • DowJones: De oudste aandelenindex ter wereld is de DowJones en omvatte oorspronkelijk enkel industriële bedrijven. Tegenwoordig bestaat de index uit ongeveer 30 Amerikaanse bedrijven uit diverse sectoren. De DowJones geeft een goede afspiegeling van de Amerikaanse economie.
  • Russel 2000 & 3000: De Russel meet de prestaties van de 2000 of 3000 grootste bedrijven die in handen zijn van (particuliere) beleggers. De aandelen in de Russel zijn goed voor 98% van de publieke aandelenmarkt in Amerika.

Azië

Ook in China valt te beleggen. In aandelen handelen op de Chinese beurs is echter lastig omdat de meeste banken en brokers die mogelijkheid niet bieden. De Chinese overheid is nog steeds terughoudend in het toelaten van buitenlandse beleggers. Veel grote Chinese ondernemingen hebben dan ook een dubbele notering op de Amerikaanse beurs. Ook kan een ETF een oplossing bieden.

Wil je beleggen in Rusland, Afrika of op andere beurzen, ook dat is mogelijk. Vaak brengt dit hoge kosten met zich mee dus ook hier kan een ETF oplossing bieden. Google zelf eens en ontdek wat de mogelijkheden zijn.

Share This