6 veel gemaakte fouten door beleggers

Beleggers maken fouten. Of je nu een beginner bent of al lange tijd actief op de beurs. Veel fouten die door beleggers worden gemaakt zijn gemakkelijk te voorkomen. Het begint bij bewustwording. Als je bewust bent van de verschillende valkuilen kun je deze in het vervolg voorkomen. Het is belangrijk dat je van fouten probeert te leren zodat jij deze in de toekomst niet opnieuw nog eens maakt. Hieronder 6 veel gemaakte fouten door beleggers.

Beleggen zonder voldoende kennis

Een veelgemaakte fout bij beleggers is het beleggen zonder voldoende kennis. Ben je een beginner op de beurs, lees dan eerst deze website eens door. Lees een boek of doe een cursus. Oriënteer en verdiep je in de materie voordat je ergens aan begint. Een metselaar metselt ook geen muur van colablikjes en knutsellijm.

Never invest in a business you don’t understand.

Warren Buffett

Een van de wijsheden van de legendarische Warren Buffet. Beleggen zonder voldoende kennis is ook bij de gevorderde en professionele belegger van toepassing. Beleggen in een bedrijf waar je nog helemaal niets van weet is ook geen goed idee. Verdiep je in het bedrijf en ben ervan bewust dat als je een aandeel koopt in het bedrijf je ook een stukje eigenaar wordt van dit bedrijf!

Boeken over beleggen →

Beleggen met emoties

Klinkt simpel toch? Maar probeer maar eens te blijven staan als iedereen gaat rennen naar de nooduitgang. Bij beleggen gaat het niet anders. Veel beleggers maken fouten op basis van emoties. Gaan de koersen van aandelen snel omhoog, dan staat iedereen vooraan om deze op te pikken. Maar gaan de koersen nog sneller omlaag, dan sta ook jij waarschijnlijk vooraan om deze als eerste te verkopen, het liefst met zo min mogelijk verlies. Doe het niet! Blijf weg van hypes (beleggingen waar iedereen plotseling in belegd) en houd je aan een goed plan.

Een van de manieren om beleggen met emoties te voorkomen is beleggen aan de hand van een beleggingsplan. Beleggen met een plan verhoogd de kans op succes voor de lange termijn.

Voorbeelden beleggingsplan →

Beleggen met veel te veel risico

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Iedereen krijgt het in het begin te horen en klikt er bij een melding snel doorheen. Als je gaat beleggen is het aan te raden eens goed te kijken naar de verschillende risico’s van het beleggen. Je hebt er nu eenmaal als belegger mee te maken. Ben je bewust van de risico’s, dan kun je deze risico’s vervolgens zoveel mogelijk beperken.

In het algemeen kun je stellen dat hoe meer risico je bereid bent te nemen, hoe meer rendement je kunt maken. En aangezien iedereen met beleggen binnen een paar weken stinkend rijk wil worden kun je wel raden hoeveel risico er wordt genomen. Trap niet in deze valkuil!

Beleggen zonder voldoende spreiding

Als we het dan toch over de risico’s hebben dan is het aanbrengen van voldoende spreiding (liquiditeitsrisico) een must. Veel beleggers zeggen wel dat ze voldoende spreiding hebben aangebracht, maar is dit ook echt zo? Want als je bijvoorbeeld je gehele vermogen belegd in verschillende cryptomunten, profiteer je dan ook bij stijgende aandelenkoersen? En als de aandelenmarkt in Amerika instort, heb je dan Europese obligaties om de klap op te vangen?

Goede spreiding aanbrengen in je beleggingen is van groot belang. Gaat het niet goed met het een, dan gaat het misschien wel goed met het ander. Spreid je beleggingen over verschillende financiële producten, verschillende sectoren en regio’s en verschillende valuta. Daarnaast kun je ook je aankoopmomenten spreiden, bijvoorbeeld met Dollar Cost Averaging.

Beleggen bij een veel te dure bank

Ook een veel gemaakte fout: beleggen bij een dure bank. Bij veel banken betaal je maandelijks voor het aanhouden van een rekening. Daarnaast betaal je kosten voor het beheer van je portefeuille én ook nog eens een percentage over het belegd vermogen. Wil je zelf gaan beleggen, kijk dan eens naar een betrouwbare en goedkope broker. Beursnoob belegd zelf met DEGIRO.

Beleggen als een daytrader

Voor iedere aankoop of verkoop vraagt een bank of broker transactiekosten. Ga je beleggen als een daytrader dan krijg je te maken met veel transactiekosten. Hoe meer en vaker je aankoopt- en verkoopt, hoe hoger dit bedrag oploopt. Transactiekosten gaan ten koste van je uiteindelijk rendement.

Ga je beleggen bij DEGIRO dan kun je eenmaal per maand, onder bepaalde voorwaarden, zonder transactiekosten ETF’s uit de kernselectie aan- of verkopen. Dat is snelle winst!

w

0 Comments

Geplaatst door Beursnoob
Op 21 mei 2021

Artikelen

Gerelateerde artikelen

Share This