Voorbereiden op een beurscorrectie of beurscrash

When it’s raining gold, reach for a bucket, not a thimble.

Warren Buffett

Eens in de zoveel tijd is er paniek op de beurs. Koersen duiken met procenten tegelijk omlaag en beleggers houden het voor gezien. Beleg je voor de lange termijn, dan is een beurscorrectie of beurscrash dé ultieme kans om nog meer van je favorieten aandelen in de aanbieding in te slaan. Een goede belegger bereid zich dan ook voor, 7 tips.

Zorg voor een buffer

Zorg altijd voor een buffer op een spaarrekening. Deze buffer gebruik je bij noodgevallen, bijvoorbeeld als je wasmachine of auto kapot gaat. Niets is zuurder dan geld opnemen van je beleggingsrekening op een moment dat het even tegen zit op de beurs. Beleggen doe je altijd met geld dat je niet direct nodig hebt.

Zorg voor voldoende cash

Houd altijd een klein deel cash aan in je portefeuille. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om 2% tot 5% van je portefeuille beschikbaar te houden voor het geval er een beurscorrectie of beurscrash optreed. Heb je het geld liever niet op je beleggingsrekening staan, dan kun je ervoor kiezen om dit geld op een andere plaats beschikbaar te houden.

Volledig belegd zijn tijdens een beurscorrectie of beurscrash is vervelend. Je hebt dan namelijk niet de mogelijkheid om je favoriete aandelen tegen een lagere koers bij te kopen. Zorg dus altijd dat je direct op ‘aanbiedingen’ kunt reageren.

Beleg met voldoende kennis

Weten wat je doet is belangrijk bij beleggen. Voeg je individuele aandelen toe aan je portefeuille, doe dan eerst goed fundamenteel onderzoek naar dit bedrijf. Is het bedrijf gezond, maakt het voldoende winst, is het aandeel op dit moment juist gewaardeerd of heeft het aandeel een veel te hoge P/E ratio. Als je weet wat je doet is het gemakkelijker je emoties de baas te blijven. Investeren in jezelf is de beste investering!

Beleg niet met emotie

Ben je emoties de baas en laat je tijdens het beleggen niet leiden door nieuwsberichten, euforie of paniek. Probeer trends en hypes te vermijden en raak niet in paniek als koersen dalen of posities op verlies staan. Als je met voldoende kennis, overtuiging en vertrouwen belegd is een beurscorrectie of beurscrash juist een goed moment om te profiteren.

Be fearful when others are greedy, be greedy when others are fearful.

Warren Buffett

Beleg met overtuiging en vertrouwen

Beleg met overtuiging en vertrouwen en wees jezelf bewust van de verschillende risico’s. Als je niet weet waarom je een aandeel in je portefeuille hebt toegevoegd en wat de specifieke risico’s hiervan zijn, dan heb je waarschijnlijk moeite om deze positie bij een beurscorrectie of beurscrash verder uit te breiden. Heb je een aandeel daarentegen in volle overtuiging gekocht en nog steeds veel vertrouwen in het bedrijf, dan is bijkopen tegen een lagere koers geen enkel problemen. Sterker nog: dit is een kans die zich niet vaak zal voordoen.

Zorg voor een watchlist

Heb je een aandeel gevonden die je graag aan je portefeuille wilt toevoegen maar vind je de waardering op dit moment niet passen bij de koers? Voeg het aandeel dan toe aan een watchlist. Dit is een verlanglijstje met je favoriete aandelen. Als de markt in zijn geheel corrigeert of crasht, zal de koers van dit aandeel waarschijnlijk mee omlaag bewegen. Een uitgelezen kans om dit aandeel tegen een goede waardering aan je portefeuille toe te voegen.

Timing

Een veelgemaakte fout is het proberen te timen van de markt. Wacht een beurscrash of beurscorrectie dan ook niet af maar bereid je erop voor. Sommige beleggers wachten na jaren nog steeds op een correctie of crash. Profiteer wanneer de kans zich voordoet, maar wacht deze niet af. Is de markt als geheel hoog gewaardeerd, maak dan bijvoorbeeld gebruiken van Dollar Cost Avaraging en spreid je aankoopmomenten. Succes op de beurs!

w

0 Comments

Geplaatst door Beursnoob
Op 12 september 2021

Artikelen

Gerelateerde artikelen

Share This