Duurzaam beleggen in Clean Energy

De meeste mensen zijn het er wel over eens: er moet iets gedaan worden aan de klimaatverandering. De komende jaren zal er dan ook flink geïnvesteerd gaan worden in de transitie naar een duurzame en schonere vorm van energie. Je kunt hier als belegger van profiteren door duurzaam te beleggen in een ETF.

Duurzaam beleggen met de iShares Clean Energy ETF

Product:iShares Global Clean Energy UCITS ETF
Ticker, ISIN:IQQH (Xetra beurs), IE00B1XNHC34
Kosten:0,65%
Doel:Het fonds streeft ernaar het rendement te volgen van een index die bestaat uit 30 van de grootste wereldwijde ondernemingen die actief zijn in de sector van de schone energie.

Lees meer over de iShares Clean Energy ETF

Van fossiele brandstoffen naar schone energie

De energiesector is de laatste jaren hard aan het vernieuwen. Olie en gas zijn op lange termijn niet meer de toekomst. Ook de grote oliereuzen, waaronder Shell1 en British Petroleum (BP)2, geven dit nu openlijk toe. Ook zij gaan de komende jaren veel meer investeren in schone energie. Er wordt vooral ingezet op zon, wind en waterstof.

In de onderstaande grafieken zie je het consumptieverbruik sinds 1900. Traditionele energie zoals het verbranden van brandstoffen als hout, afval of houtskool, werden in de 19e eeuw veelvuldig gebruikt. Tijdens de industriële revolutie kwam daar ook de opkomst van steenkool, olie en gas bij.

Energieconsumtie 1900/2019 – OurWorldInData

Pas in de jaren zestig werden kernenergie en ook waterkracht als bron van energie toegevoegd. Het gebruik van zonne- en windenergie is sinds de jaren 2000 pas echt toegenomen.

Opkomst van schone energie 1965/2019 – OurWorldInData

Duurzaam beleggen in de toekomst

Zoals je kunt zien staan we pas aan het begin van de energietransitie. De komende jaren zal er in de sector volop geïnvesteerd gaan worden. Het is nog maar de vraag of de traditionele bedrijven, die altijd goud geld hebben verdiend aan het verkopen van olie en gas, mee kunnen gaan in de snelle ontwikkelingen. Ook de komst van elektrisch rijden zal de opkomst van schone energiebronnen verder doen versnellen.

Energieconsumtie 2019 – OurWorldInData
Investeringen in schone energiebronnen 2004/2015 – OurWorldInData

Conclusie

De iShares Global Clean Energy ETF is een goede ETF om duurzaam in te beleggen en op de lange termijn te profiteren van de energietransitie. Je belegt direct goed gespreid in bedrijven die actief zijn in de sector van schone energie. Kijk voor meer actuele informatie over de ETF op de website van iShares.


Bronnen:
[1] Our Climate Target – Shell
[2] Reimagining energy – BP

w

0 Comments

Geplaatst door Beursnoob
Op 16 maart 2023

Artikelen

Gerelateerde artikelen

Share This