Beleggen in vastgoed, hoe doe ik dat?

Al jaar en dag wordt beleggen in vastgoed gezien als een solide investering voor de toekomst. In een wereld waarin het opbouwen van vermogen en het hebben van een passief inkomen steeds belangrijker is geworden, is beleggen in vastgoed een strategie die ook steeds meer kleine particulieren aantrekt. Maar hoe doe ik dat?

Wat maakt beleggen in vastgoed aantrekkelijk?

Beleggen in vastgoed – of in de volksmond beleggen in stenen – omvat het verwerven en bezitten van fysieke eigendommen. Van woningen en appartementen tot kantoren, winkelcentra en industriële objecten. Vastgoed heeft diverse voordelen.

Passief inkomen (huurinkomsten)

Een van de belangrijkste voordelen van vastgoedbeleggingen zijn de stabiele inkomsten in de vorm van huurinkomsten. Door vastgoed dat geschikt is voor verhuur, kunnen beleggers een bron van passief inkomen creëren. De huurinkomsten dekken in veel gevallen de kosten van het bezit en onderhoud terwijl er daarnaast nog ruimte is voor een positief rendement.

Waardegroei en inflatiebescherming

Het positieve rendement wordt behaald door de waardestijging van het vastgoed in verloop van tijd. Hoewel er altijd schommelingen kunnen zijn in waarde, heeft het verleden aangetoond dat vastgoed op de lange termijn gestaag in waarde groeit. Dit betekent dat beleggers niet alleen kunnen profiteren van de huurinkomsten, maar ook van de mogelijke waardering van het vastgoed zelf, waardoor ook de initiële investering groeit.

Door de stabiele waardegroei in verloop van tijd, biedt vastgoed ook een vorm van inflatiebescherming. Terwijl inflatie de waarde van geld in de loop der tijd kan verminderen, compenseert de waardegroei van het vastgoed deze inflatie.

Belastingvoordelen

Een ander aantrekkelijk aspect van vastgoedbeleggingen is de mogelijkheid om te profiteren van belastingvoordelen. Beleggers in vastgoed komen in aanmerking voor verschillende aftrekposten, zoals hypotheekrente, afschrijving van het onroerend goed en andere gerelateerde kosten. Belastingvoordelen kunnen het rendement op het vastgoed en belegging verhogen.

Beleggen in vastgoed met weinig geld

Allemaal leuk en aardig zal je vast denken, maar niet iedereen heeft een paar ton op de spaarrekening staan. Geen paniek! Ook met weinig geld kun je beleggen in vastgoed. Dit vereist wel wat creativiteit en een meer strategische benadering, maar het is zeker mogelijk.

Beleggen in vastgoedfondsen

Een van de manieren om met weinig geld te beleggen in vastgoed is het beleggen in vastgoedfondsen. Vastgoedfondsen worden beheerd door professionele fondsbeheerders of investeringsmaatschappijen die gespecialiseerd zijn in vastgoedbeleggingen. Door te investeren in een vastgoedfonds beleg je indirect in de vastgoedobjecten die in de portefeuille van het vastgoedfonds zijn opgenomen. Vastgoedfondsen kunnen verschillende soorten vastgoed bezitten, zoals:

  • residentieel vastgoed in de vorm van appartementen en woningen;
  • commercieel vastgoed in de vorm van kantoren en winkelcentra;
  • industrieel vastgoed in de vorm van fabrieken, opslagruimtes etc.

Beleggen in een vastgoed ETF

Een andere manier is het beleggen in een vastgoed ETF. Zowel vastgoedfondsen als ETF’s (Exchange-Traded Funds) bieden investeerders de mogelijkheid om gespreid te beleggen in de vastgoedsector. Een belangrijk verschil is het feit dat een vastgoed ETF veelal investeert in aandelen van vastgoedbedrijven die op de beurs worden verhandeld. Een ETF probeert daarnaast veelal de prestaties van een specifieke vastgoedindex te volgen. Over het algemeen hebben vastgoedfondsen hogere kosten in vergelijking met vastgoed ETF’s.

Beleggen in Real Estate Investment Trusts (REIT’s)

Een Real Estate Investment Trust (REIT) is een bedrijf dat investeert in vastgoedobjecten, vergelijkbaar met een vastgoedfonds. REIT’s zijn bedrijven die volgens specifieke belastingwetgeving in veel landen opereren. Een belangrijk kenmerk van deze belastingwetgeving is dat REIT’s verplicht zijn om een groot deel van hun inkomsten als dividend uit te keren aan aandeelhouders. In ruil daarvoor hebben REIT’s bepaalde belastingvoordelen, zoals vrijstelling van vennootschapsbelasting.

Als particulier eenvoudig beleggen in vastgoed

De eenvoudigste en goedkoopste manier om als particulier te beleggen in vastgoed is door te beleggen in een vastgoed ETF. Hieronder twee populaire vastgoed ETF’s.

VanEck Global Real Estate UCITS ETF

Product:VanEck Global Real Estate UCITS ETF
Ticker, ISIN:TRET, NL0009690239
Kosten:0,25%
Doel:De vastgoed ETF van VanEck biedt u de mogelijkheid gespreide wereldweide blootstelling aan de vastgoedsector te krijgen. De ETF omvat 40 aandelen uit de regio Amerika, 30 aandelen uit de regio Azië-Pacific en 30 aandelen uit de EMEA-regio.

iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF

Product:iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF
Ticker, ISIN:EXI5 (Xetra Beurs), DE000A0Q4R44
Kosten:0,46%
Doel:Het fonds streeft ernaar het rendement te volgen van een index die bestaat uit ondernemingen uit de Europese vastgoedsector.

Share This