Technische analyse

Bij technische analyse worden koersgrafieken gebruikt als basis voor analyse. Op basis van trends, steun- en weerstandniveaus en andere patronen bepaal je wat een geschikt koop- of verkoopmoment is. Je kijkt puur naar vraag en aanbod en niet naar de achterliggende waarde.

Technische analyse wordt veel toegepast bij trading waarbij je probeert te profiteren van de prijsfluctuaties op de beurs. Beleggers gebruiken vaak fundamentele analyse voor hun analyse.

De basisregels van technische analyse

Een van de basisregels binnen technische analyse is dat je altijd mee moet gaan met de algehele trend. Zit de koers van een aandeel in een stijgende trend, dan heeft het weinig nut om te speculeren op een dalende koers (short gaan). Aandelen bewegen veelal binnen een trendkanaal, pas als er van de trend wordt afgeweken kun je speculeren op een omslag.

  • Een dalende trend kun je herkennen aan steeds lagere toppen en lagere bodems;
  • Een stijgende trend kun je herkennen aan steeds hogere toppen en hoger gelegen bodems.
Een stijgend en dalend trendkanaal

De koers kan ook binnen twee trendkanalen bewegen. De koers beweegt dan op korte termijn – bijvoorbeeld de afgelopen maand – in een dalende trend terwijl de stijgende trend van het afgelopen jaar nog steeds intact is.

Moving Avarages

Wanneer weet je nu of er van een trend wordt afweken? Je kunt hiervoor een moving avarage gebruiken. Dit is een voortschrijdend gemiddelde en is het gemiddelde van alle sluitkoersen over een bepaalde periode. Als trader ga je vervolgens opzoek naar cross-overs, convergenties en divergenties.

  • Bij een cross-over kruist de koers het voortschrijdend gemiddelde;
  • Bij een convergentie (samenkomen) kruisen meerdere gemiddelde met elkaar wat het einde van de trend kan betekenen;
  • Bij een divergentie (splitsing) van meerdere gemiddelde is de kans groot dat de trend intact blijft.

Populaire moving avarages voor beleggers zijn de 200MA en de 50MA (200 en 50 dagen). Voor daytraden kun je beter de 5, 10 en 20MA gebruiken aangezien je wilt profiteren van schommelingen op zeer korte termijn.

Support and resistance

Ook wel steun- en weerstandsniveau’s genoemd. Als de koers van een aandeel op een steun- of weerstandniveau komt heeft de koers de neiging hierop te reageren. Het doorbreken van een steun- of weerstandniveau heeft vaak een koop- of verkoopsignaal als gevolg.

  • Komt de koers in een dalende trend op een steunniveau, dan wordt het gezien als goedkoop en gekocht;
  • Komt de koers in een stijgende trend bij een weerstandsniveau, dan wordt het gezien als duur en verkocht.
Support and resistance

Koersen bewegen na het doorbreken van een steun of weerstandsniveau vaak explosief. Traders spreken dan over een breakout of breakdown. Als trader kun je hiervan profiteren.

Linecharts en candlesticks

Bij traden wordt veelvuldig gebruik gemaakt van Japanse candlesticks. Candlesticks geven je meer informatie dan een simpele lijn. In één oogopslag kun je de openingskoers, sluitingskoers en volatiliteit – het verschil tussen de hoogste en laagste koers – zien.

Linechard and candlesticks
Candlesticks
Share This