Wat is een passief inkomen?

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende vormen van passief inkomen en geven we antwoord op de vraag waarom veel mensen een passief inkomen als ultiem doel hebben.

Wat is de definitie van een passief inkomen?

Een passief inkomen is een inkomen waar je niet veel voor hoeft te doen. Vaak liggen aan dit inkomen wel bepaalde werkzaamheden ten grondslag maar deze hoeven niet continue (opnieuw) uitgevoerd te worden. Je hebt hierdoor blijvend profijt van deze inspanningen. In feite heeft het inkomen geen relatie meer tot arbeid en tijd. Je kunt lekker achterover leunen (of slapen) terwijl je geld blijft verdienen.

Hoe kan ik een passieve inkomsten opbouwen?

Passieve inkomsten opbouwen kan op verschillende manieren. In principe valt al het werk dat je verricht en wat zorgt voor blijvende inkomsten onder de definitie passief inkomen. Veelal investeer je eerst tijd en geld. Voorbeelden zijn onder andere:

  • Beleggen in dividend aandelen: sommige bedrijven keren een deel van de winst uit in de vorm van dividend. Als aandeelhouder ontvang je jaarlijks, halfjaarlijks of per kwartaal een deel van deze winst in de vorm van dividend. Als je voldoende investeert kan dit dividend uiteindelijk een volledig inkomen opleveren. Beginnen met beleggen kan al met een klein bedrag per maand;
  • Investeren in vastgoed: dit werkt ongeveer hetzelfde als beleggen in dividend aandelen. Door te investeren in een tweede woning, een winkelpand of ander vastgoed en dit te verhuren kun je een huurinkomsten opbouwen. Huurinkomsten zijn een vorm van passieve inkomsten. Groot nadeel van het investeren in vastgoed is dat je al een behoorlijk vermogen moet hebben opgebouwd;
  • Rente: het uitlenen van geld kan ook geld opleveren. Dit kan in de vorm van obligaties – dit is een lening aan bijvoorbeeld een bedrijf of overheid – crowdfunding of een lening. Zelfs sparen zou passieve inkomsten kunnen opleveren, echter is de spaarrente hier veelal (veel) te laag voor;
  • Advertentie en marketinginkomsten: voor veel mensen is dit de eerste kennismaking met een passief inkomen. Je kunt bijvoorbeeld een website maken omtrent een bepaald onderwerp en doormiddel van advertenties blijvende inkomsten genereren. Ook YouTube is een goed voorbeeld. Een goed bezochte website of YouTube-kanaal kan een aardig passief inkomen opleveren. Toch zal in veel gevallen tijd met enige regelmaat opnieuw tijd geïnvesteerd moeten worden voor het maken van nieuwe content om te voorkomen dat reeds geplaatste content op de achtergrond verdwijnt. En daarmee ook de passieve inkomsten;
  • Royalty’s en copyright: ook dit is een vorm van passief inkomen. Je ontvangt geld voor het feit dat iemand gebruik maakt van rechten die jij bezit. Dit kan het recht zijn op muziek, afbeeldingen een product, uitvinding of patent. Er zijn ontzettend veel vormen van royalty’s.

5 vragen of dividend beleggen →
Beginnen met beleggen →

Passieve inkomsten voor financiële onafhankelijkheid

Door een passief inkomen op te bouwen kun je financieel onafhankelijk worden. Financiële onafhankelijkheid betekent dat je niet meer hoeft te werken om je levensstijl te onderhouden. Dit klinkt als een romantisch en ultiem aantrekkelijk doel: dat is het ook. Toch komt financiële onafhankelijkheid niet vanzelf. Voor een passieve inkomsten moet eerst (veel) geld en tijd geïnvesteerd moeten worden voordat dit uiteindelijk financiële onafhankelijkheid gaat opleveren. Een passief inkomen komt niet zomaar aanwaaien.

Een passief inkomen bouw je op, net als alles in het leven. In beginsel kun je een actieve inkomstenbron – bijvoorbeeld een vaste baan – gebruiken om passieve inkomsten naast het actieve inkomen op te bouwen. Je bereikt dit veelal alleen door geld te investeren.

Moet ik over passief inkomen belasting betalen?

Helaas! Ook over passieve inkomsten moet je belasting betalen. Balen, maar het hoort er nu eenmaal bij. Een passief inkomen valt onder inkomsten en dus betaal je over de passieve inkomsten inkomstenbelasting. Je geeft deze inkomsten, net als inkomen uit een vaste baan, op bij je belastingaangifte.

Share This