Wat is de Greater Fool Theory?

The Greater Fool Theory is gebaseerd op het feit dat koersen van aandelen stijgen omdat beleggers gekochte producten (bijvoorbeeld aandelen) altijd voor een hogere prijs kunnen doorverkopen. Koop jij als dwaas of idioot een aandeel, dan kun je deze altijd voor een hogere prijs aan een andere dwaas of idioot verkopen. Deze theorie gaat natuurlijk op tot er geen dwazen of idioten meer over zijn.

Beleggers die een aandeel kopen volgens de Greater Fool Theory houden over het algemeen geen rekening met de fundamentele waarde van het bedrijf. Of het aandeel nu onder- of overgewaardeerd is, doet ook niet ter zake. Het aandeel wordt gekocht omdat er vanuit wordt gegaan dat deze altijd voor een hogere prijs, en dus snelle winst, verkocht kan worden.

Het negeren van de grondbeginselen van beleggen is natuurlijk niet zonder risico’s. Je koopt als belegger een aandeel zonder dat je onderzoek hebt gedaan naar de kwaliteit ervan. In het verleden zijn er door oplopende prijzen bubbels en zeepbellen in de markt ontstaan. Helaas weten we allemaal hoe dit afgelopen is.

Het belang van intrinsieke waarde

Bij het kopen van een aandeel of andere financieel product is het van belang dat je rekening houd met de intrinsieke waarde. De koers van een aandeel bijvoorbeeld, is afgeleid van de intrinsieke waarde van het bedrijf. Een eenvoudige manier om te kijken of de koers in verhouding staat is door het berekenen van de P/E ratio. Een aandeel kan voor een belegger ook waarde toevoegen. Bijvoorbeeld door het uitkeren van dividend of oplopende koers.

Toch zijn er ook voorbeelden van producten die geen waarde toevoegen, maar wel ongekend in koers blijven stijgen. Bitcoin en andere cryptovaluta zijn daar een voorbeeld van. Crypto lijkt vooralsnog geen intrinsieke waarde te hebben. Toch blijft de koers hiervan oplopen en investeren ook veel institutionele beleggers in crypto. Misschien door de verleiding om te profiteren van snelle prijsstijgingen?

Share This