Moet ik gaan sparen of beleggen?

Sparen en beleggen lijken sterk op elkaar. Geld wat je niet uitgeeft zet je doorgaans op een aparte spaarrekening. Op deze spaarrekening kreeg je vroeger van de bank een aantal procent rente per jaar. Op die manier kreeg je rendement over het vermogen. Helaas is die paar procent per jaar gedaald naar niets. Wil je in de huidige tijd rendement over je vermogen dan zit er niets anders op dan te beleggen.

Wat zijn de verschillen tussen sparen en beleggen?

  • Over het algemeen kun je zeggen dat beleggen meer oplevert dan sparen. Historisch gezien kun je zeggen dat het rendement van beleggingen in de algehele markt (een index) ongeveer 5% tot 7% per jaar is;
  • Daar staat tegenover dat je met beleggen iets meer risico loopt. €1000,- euro blijft op je spaarrekening €1000,- euro als je niets opneemt (stiekem is dat niet zo door inflatie maar toch). Bij beleggen kan je vermogen fluctueren. Je bent daarin afhankelijk van de markt. In goede tijden verdien je geld, in slechte tijden lever je geld in. Hoe meer risico je zelf bereid bent te nemen, hoe meer rendement je kunt maken of kunt verliezen;
  • Resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst zeggen ze wel eens. En dát is ook het verschil met sparen: je uiteindelijke rendement is bij beleggen altijd onzeker.

Hoe werkt beleggen?

Met beleggen investeer je geld in bijvoorbeeld aandelen, grondstoffen of andere financiële producten met als doel daarmee rendement te behalen. Je wilt in ieder geval met beleggen voorkomen dat je geld op lange termijn door inflatie minder waard wordt. Er zijn verschillende vormen van beleggen: passief, actief, offensief en defensief.

Sommige mensen beleggen omdat ze snel rijk willen worden. Andere mensen beleggen voor een wereldreis, de studie van de kinderen of om eerder met pensioen te gaan.

Starten met beleggen

Ook jij kunt morgen starten met beleggen. Sterker nog: hoe jonger je bent hoe beter het is om nu te beginnen. Wil je gaan beginnen dan is het super belangrijk dat je gaat beleggen met een plan. Een beleggingsplan verhoogt de kans op succes voor de lange termijn. Weten wat je doet is namelijk erg belangrijk. Er is niemand die zijn geld wil verliezen op de beurs.

Wil je beginnen met beleggen dan moet je ook een account aanmaken bij een bank of broker. Een betrouwbare en veilige broker is erg belangrijk. Je wilt natuurlijk dat je geld veilig is. Kies een veilige, maar vooral betrouwbare broker als je besluit zelf te gaan beleggen. Een account bij een broker is in veel gevallen veel goedkoper dan een account bij een bank. Een bank rekent namelijk relatief hoge transactiekosten wat direct vreet aan je rendement.

Beleggingsplan opstellen →

Leren beleggen

Iedereen maakt fouten op de beurs. Je kunt fouten voorkomen door jezelf in het beleggen te verdiepen. Lees de informatie op Beursnoob eens door en ontdek wat de vele aspecten zijn van het beleggen. Of lees een boek. Investeer eerst in jezelf voordat je begint op de beurs! Het is belangrijk dat je in het begin met enige voorzichtigheid te werk gaat. Begin met het passief beleggen in een relatief veilige ETF. Als je wat vaardiger bent geworden in het beleggen kun je experimenteren met wat meer risico. Onthoud: beleggen doe je voor vermogensgroei, niet om snel geld te verliezen.

Sparen én beleggen

Beleggen doe je met geld dat je niet nodig hebt. Niets is zuurder dan geld opnemen van je beleggingsrekening op een moment dat het even tegen zit op de beurs. Zorg er altijd voor dat je een spaarrekening achter de hand hebt voor de echte noodgevallen. Zo weet je zeker dat je kunt beleggen voor de lange termijn en optimaal kunt profiteren!

Beginnen met beleggen →

Share This