Sparen is diefstal, ga beleggen

Van oudsher houden wij Nederlanders van sparen. Dit is vaak door onze ouders met de paplepel ingegoten. Geld wat je niet nodig hebt zet je op je spaarrekening, zo is het. Beleggen daarentegen is voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show.

  • Spaar je nu nog steeds? Dan ben je een dief van je eigen portemonnee. Je krijgt namelijk al lang geen rente meer van de bank. Door inflatie – het feit dat prijzen ieder jaar 0,5-1,5% stijgen – kun je met je spaargeld ieder jaar minder kopen. Met sparen lever je nu ieder jaar geld in;
  • Met beleggen kun je zeggen dat het historisch rendement van beleggingen in de algehele markt – dit wordt ook wel een index genoemd – ongeveer 5% tot 7% per jaar is. Dat is veel meer dan 0% op je spaarrekening!
De groei van het vermogen door het rendement in jaren.

Beleggen als alternatief voor sparen

Beleggen is het (langdurig) vastzetten van kapitaal met als doel hiermee voordeel te behalen. Met beleggen investeer je geld in bijvoorbeeld aandelen of andere financiële producten, met als doel daarmee rendement te behalen.

Over beleggen bestaan allerlei clichés. Zo is beleggen erg lastig, heel risicovol en alleen weggelegd voor rijke mensen met veel geld. Laat je niet gek maken, dat is echt onzin! Ook jij kunt met een klein bedrag per maand prima beginnen met beleggen. Hoe jonger je bent, hoe beter het is om nu te beginnen!

Beleggen kent risico’s, dat is zeker waar. Het maken van rendement gaat namelijk altijd hand in hand met risico. Hoe meer risico je bereid bent te nemen, hoe meer rendement je kunt maken of verliezen. Snel rijk worden op de beurs: het kan. Maar juist daarom verliezen beginners vaak geld op de beurs, vaak met hefboomproducten. Hebzucht en veel risico nemen met weinig verstand: dat is gokken, geen beleggen.

Als je begint met beleggen op een defensieve manier dan belegd je voor vermogensbehoud en groei zonder daar al teveel risico bij te lopen. Dit kun je doen door te beleggen in een Exchange Traded Fund. Een ETF kun je zien als een winkelmandje vol verschillende aandelen. Je koopt hiermee een stukje van de gehele markt, ook wel een index genoemd.

Beleggen in een ETF werkt hetzelfde als sparen op een spaarrekening. In plaats van maandelijks geld overmaken naar je spaarrekening maak je het geld over naar je beleggingsrekening. Van dit geld koop je steevast iedere maand dezelfde ETF.

Beleg altijd voor de lange termijn

Veel beginnende beleggers maken emotionele fouten op de beurs. Zodra ze zien dat hun beleggingen op verlies staan verkopen ze de boel. Als je een huis hebt gekocht voor €250.000 euro, verkoop je deze dan ook in paniek voor €200.000? Zet je het huis ook te koop als je pas over 25 jaar wilt verhuizen?

Moraal van dit verhaal: beleggingen fluctueren, beleg daarom altijd voor de lange termijn. Dus voor (tientallen)jaren. Je vermogen verdubbelen in twee maanden klinkt aantrekkelijk, maar trap er niet in. Je neemt hiervoor onnodig veel risico. Hoe langer je kunt beleggen hoe meer kans dat goede tijden de slechte tijden goedmaken en je vermogen hierdoor gestaag groeit. Zie een dalende beurs als een kans, niet als een probleem. Kopen met korting, wie wil dat nu niet?

Historisch rendement van de Nederlandse AEX 2002-2020

Beleggen doe je altijd met geld dat je niet nodig hebt. Sparen en beleggen kan dus naast elkaar bestaan. Voor onvoorziene omstandigheden heb je een buffer op je spaarrekening. Zo voorkom je dat, mocht er onverwachts wat gebeuren, je geld op een slecht moment van je beleggingsrekening moet halen.

Hoe kan ik beginnen met beleggen

Ben je overtuigd en wil je gaan beleggen in plaats van sparen, dan is het belangrijk dat je eerst een beleggingsplan opstelt. Open een beleggingsrekening bij een bank of broker. Tip: gebruik hiervoor DEGIRO. Wil je eerst meer weten over de verschillende aspecten van beleggen, lees dan Beursnoob eens door of lees een boek.

Artikelen

Share This