Thema beleggen: wat is de beste ETF?

Bij thema beleggen beleg je in belangrijke ontwikkelingen over de hele wereld. Dit kunnen lange termijn trends zijn zoals de energietransitie en digitalisering. Bij thematisch beleggen beleg je niet in specifieke bedrijven, maar in een gehele sector die door een bepaalde ontwikkeling in een versnelling wordt gebracht. Door op deze ontwikkelingen in te spelen, kun je als belegger profiteren. Thema beleggen kan heel gemakkelijk door het beleggen in een thema ETF. In dit artikel geef ik je antwoord op de vraag wat de beste ETF is op het gebied van een aantal verschillende thema’s.

De beste ETF voor thema beleggen: 4 tips

Tip 1: iShares Clean Energy ETF

De komende jaren wordt er flink geïnvesteerd in de transitie naar duurzamere en schonere vormen van energie. We gaan met elkaar steeds meer elektrisch rijden. De energiesector is hard aan het vernieuwen. De Clean Energy ETF van iShares belegt in vele verschillende bedrijven die actief zijn in de productie van schone energie of de levering van apparatuur en technologie voor schone energie uit zowel ontwikkelde als opkomende markten. Denk aan producenten van windmolens, zonnepanelen, maar ook bedrijven binnen de waterstofsector etc. Bedrijven die een bepaalde koolstofemissiedrempel overschrijven worden uitgesloten van deze ETF.

Product:iShares Global Clean Energy UCITS ETF
Ticker, ISIN:IQQH (Xetra beurs), IE00B1XNHC34
Kosten:0,65%
Doel:Het fonds streeft ernaar het rendement te volgen van een index die bestaat uit 30 van de grootste wereldwijde ondernemingen die actief zijn in de sector van de schone energie.

Lees meer over de Clean Energy ETF →

Tip 2: VanEck Semiconductor ETF

De wereldwijde chipindustrie is booming. Door de digitalisering van onze samenleving is de vraag naar chips torenhoog. Steeds meer apparaten zijn voorzien van computerchips. Niet alleen profiteren de chipfabrikanten zoals TSMC, Intel en Samsung van deze vraag, ook de producten van apparatuur om deze chips te maken, denk aan het Nederlandse ASML en BE Semiconductor Industries. Zo bleek eerder in het nieuws dat ASML de vraag naar haar machines niet aan kan.

De VanEck Semiconductor ETF bestaat uit een samenstelling van totaal 25 semiconductorbedrijven. Het zijn wereldwijd gevestigde bedrijven die de motor vormen achter de huidige techrevolutie en zich bezighouden met de productie van halfgeleiders en halfgeleiderapparatuur.

Product:VanEck Semiconductor UCITS ETF
Ticker, ISIN:VVSM (Xetra beurs), IE00BMC38736
Kosten:0,35%
Doel:Het fonds streeft ernaar het rendement te volgen van de MVIS US Listed Semiconductor Index, die bestaat uit bedrijven die zich bezighouden met de productie van halfgeleiders en halfgeleiderapparatuur.

Tip 3: VanEck Gaming and eSports ETF

E-sport is het competitief spelen van computerspellen (gaming). De gaming en eSportssectoren zijn snelgroeiend en grensverleggend. De laatste jaren zijn eSport competities in opkomst en worden veel wedstrijden gespeeld met behulp van de multiplayer-modus van een computerspel. Deze sector is disruptief voor traditionele media en sport en biedt daarom veel kansen.

De VanEck Video Gaming and eSports ETF biedt blootstelling aan innovatieve bedrijven uit de razendsnel groeiende videogaming- en eSportssector. De ETF belegt in een snelgroeiende, grensverleggende sector met veelal jonge fans en waarin nieuwe technologieën toekomstige groei ondersteunen. De ETF omvat bedrijven die ten minste 50% van hun omzet halen uit videogaming en/of eSport. Op dit moment omvat de ETF 26 posities.

Product:VanEck Video Gaming and eSports UCITS ETF
Ticker, ISIN:ESPO (Xetra beurs), IE00BMC38736
Kosten:0,55%
Doel:De ETF biedt blootstelling aan innovatieve bedrijven uit de razendsnel groeiende videogaming- en esportssector en volgt de Global Video Gaming and eSports ESG Index (MVESPGTR).

Tip 4: L&G Artificial Intelligence ETF

Artificial Intelligence (AI) staat voor de wetenschap die mogelijkheden van kunstmatige intelligentie onderzoekt en ontwikkelt. Computer die van AI zijn voorzien, handelen en reageren net als (of zoveel mogelijk) mensen. AI kwam de afgelopen tijd veel in het nieuws door de introductie van ChatGPT. Het is geen geheim dat de grote techreuzen al langer bezig zijn met de ontwikkeling van AI. Zo kondigde Alphabet (Google), in reactie op de samenwerking tussen Microsoft en ChatGPT, haar eigen AI-bot Balard aan. Beleggen in AI is dan ook interessant omdat het in feite nog in de kinderschoenen staat. De komende jaren vinden er veel technologische ontwikkelingen plaats op dit gebied.

De L&G Artificial Intelligence ETF omvat 68 verschillende bedrijven waarvan het merendeel (ruim 80%) in de Verenigde Staten gevestigd is.

Product:L&G Artificial Intelligence UCITS ETF
Ticker, ISIN:XMLD (Xetra beurs), IE00BK5BCD43
Kosten:0,49%
Doel:Het fonds streeft ernaar het rendement te volgen van de ROBO, de Global Kunstmatige Intelligentie Index, en bestaat uit bedrijven waarvan een deel van hun inkomsten uit de kunstmatige intelligentie industrie komen.

w

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geplaatst door Beursnoob
Op 18 maart 2023

Artikelen

Gerelateerde artikelen

Share This