Basic of custody profiel kiezen bij DEGIRO

Om te beginnen met beleggen heb je een betrouwbare en veilige broker nodig. Een populaire Europese broker is DEGIRO. Een veel gestelde vraag bij het aanmaken van een beleggingsrekening is de keuze tussen een Basic of Custody profiel bij DEGIRO. In dit artikel nemen we de verschillen uitgebreid onder de loep.

Basic of Custody profiel

Zodra je een account aanmaakt bij DEGIRO krijg je de keuze tot het aanmaken van een Basic profiel of Custody profiel. Tussen beide accounts zijn een aantal kleine verschillen. De verschillen op een rij:

Basic profielCustody profiel
Lage transactiekosten
DividendverwerkingGratis€1,00 + 3% van dividend
(maximaal 10%)
CouponverwerkingGratis€1,00 + 0,10% van coupon
(maximaal 10%)
Realtime koersen
Debet geld
Aandelen, obligaties, trackers en fondsen
Effecten kunnen worden uitgeleend
Short gaan
Handel in Turbo’s, Speeders en Sprinters
Handel in derivaten
Standaard tarievenCustody tarieven
Peildatum: mei 2022

Basic profiel DEGIRO

Met een Basic profiel geef je toestemming om je effecten uit te lenen. Dit wordt gedaan om het short gaan te faciliteren. Aan het uitlenen van effecten zijn (zeer kleine) risico’s verbonden. Wil je ook deze kleine risico’s afdekken, kies dan voor een Custody profiel. Het basic profiel kent verschillende profielen. Standaard zal het account geopend worden in het Basic profiel.

Basic profiel

Met het Basic profiel heb je toegang tot alle financiële producten, behalve derivaten, debet geld en debet effecten (leningen).

Active profiel

Met het Active profiel krijg je na ondertekening van de benodigde documenten toegang tot alle financiële producten. Daarbij kun je tot een waarde van 33% gebruik maken van debet geld. Daarnaast kun je tot 50% van de waarde short gaan.

Trader profiel

Met het Trader profiel krijg je na ondertekening van de benodigde documenten toegang tot alle financiële producten. Daarnaast kun je tot een waarde van 70% gebruik maken van debet geld. Voor het short gaan geld geen limitatie.

Let op! Met het gebruik van marge kun je met meer geld beleggen dan dat je daadwerkelijk zelf hebt gestort. Je leent in feite geld van de broker en kunt gebruik maken van een hefboom. Dit is uiteraard niet gratis, je betaald hiervoor debetrente. Daarnaast brengt dit verhoogt risico met zich mee. Weet wat je doet!

Custody profiel DEGIRO

Kies je bij het aanmaken van een account voor het Custody profiel, dan kunnen je effecten niet worden uitgeleend. Daarnaast is het handelen in derivaten en hefboomproducten niet mogelijk. Ook het handelen met debet geld en debet effecten (short gaan) is niet mogelijk. Als vergoeding betaal je iets meer kosten over het ontvangen van dividend en bij de couponverwerking.

Basic profiel omzetten naar Custody profiel

Houd er rekening mee dat het omzetten van een Basic account naar een Custody account niet mogelijk is. Het is niet mogelijk om tussen het Basic en Custody profiel te wisselen nadat het account is geactiveerd. Maak vooraf dus een weloverwogen keus!

w

0 Comments

Geplaatst door Beursnoob
Op 1 september 2021

Artikelen

Gerelateerde artikelen

Share This