De beurs daalt, inflatie stijgt

De afgelopen weken is er een einde gekomen aan de euforie en alsmaar stijgende beurskoersen. Steeds meer bedrijven melden problemen met hogere grondstofprijzen. Hierdoor komen marges onder druk te staan, en daarmee ook de omzet en de winst. De boosdoener: inflatie.

Inflatie in Nederland: hoogste niveau in 40 jaar

De inflatie in Nederland is in januari gestegen naar 6,4%, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het hoogste inflatiecijfer van de afgelopen 40 jaar. En dat merkt iedereen in de portemonnee. Vooral de energieprijzen en voedselprijzen zijn gestegen.

Dat inflatie ook druk zet op de marges, omzet en winst van bedrijven maakt het cijferseizoen van dit eerste kwartaal duidelijk. Unilever berichtte dat haar marges onder druk staan en waarschuwde voor hoge kosteninflatie waardoor de marge met 1,5 tot 2,5% zal dalen.

Groei krabbelt terug

Veel technologiebedrijven zijn de afgelopen weken in koers gedaald. De Amerikaanse NASDAQ daalde afgelopen maand -8%. Veel bedrijven hebben last van vertraging in groei. Veel hooggewaardeerde aandelen hebben door tegenvallende cijfers een beuk gehad. Zo daalde Meta (Facebook) maar liefst -26% op haar kwartaalcijfers. Er vallen ook klappen bij ARK Invest, het investeringsfonds van Cathie Wood. Haar ARK Innovation ETF daalde het afgelopen jaar ruim -40% in waarde.

Federal Reserve (FED) gaat rente sneller verhogen

Ook in Amerika is de inflatie op het hoogste niveau sinds 1982, ruim 7,5%. Prijzen van tweedehands voertuigen stegen maar liefst 40,5%. Hoewel de centrale bank, net als de ECB, de inflatie lange tijd als een tijdelijk fenomeen zag, maakt de FED zich momenteel grote zorgen. De FED heeft in eerdere berichtgeving aangegeven de rente daarom (sneller) te gaan verhogen, met een eerste verhoging (0,25%) in maart. Dit is meer slecht nieuws voor hooggewaardeerde (technologie) aandelen die nog geen – of nauwelijks – winst maken, maar goed nieuws voor banken en verzekeraars. De afgelopen weken is de volatiliteit op de beurs door toenemende onzekerheid verder toegenomen.

De Europese Centrale Bank (ECB) doet vooralsnog niets

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) houdt inflatie nauwlettend in de gaten. In tegenstelling tot de FED, blijft de voorzitster van de ECB, Christine Lagarde, volhouden dat de hoge inflatie tijdelijk is. Hoewel er tussen bestuurders van de ECB verhitte discussies zijn, doet de ECB vooralsnog niets en blijft de rente vooralsnog gehandhaafd. Wel kondigde de ECB evenals de FED al eerder aan corona-steunprogramma’s verder af te bouwen.

Beleggen met hoge inflatie

Oplopende inflatie en stijgende rentes zijn niet altijd nadelig voor aandelenkoersen. Dit is namelijk ook afhankelijk van (economische) groei. Een bedrijf dat voldoende winst maakt en hogere grondstofkosten kan doorberekenen aan de klant, is minder vatbaar voor inflatie. Bedrijven die de winst echter in de toekomst moeten halen en daarom nog weinig (tot geen) winst maken, ondervinden veel hinder.

De afgelopen weken is er dan ook vooral een rotatie te zien. Veel beleggers ruilen groeibedrijven (growth) in voor waarde-aandelen (value). Bedrijven die dividend uitkeren bijvoorbeeld. Belangrijk is om na te gaan of het bedrijf over voldoende pricing power beschikt en hierdoor de hoge kosten kan doorberekenen aan de klant.

Over het algemeen kun je stellen dat het goed is om je beleggingen zoveel mogelijk te spreiden. Sommige financiële producten doen het goed bij inflatie, andere wat minder. Door te spreiden ben je minder vatbaar voor externe factoren en loop je minder risico. Raak in ieder geval niet in paniek, en profiteer van een lagere koers: koop je favoriete aandeel in de aanbieding, in plaats van deze zelf in de uitverkoop te doen.

w

0 Comments

Geplaatst door Beursnoob
Op 13 februari 2022

Artikelen

Gerelateerde artikelen

Share This